Hør fortællingen om svanen oplæst her:

Der var engang en ælling som hed Kaj. Han boede tæt ved en sø som hed Østermølle. Han havde en mor som hed Andrea. En dag da Kaj var blevet stor, spurgte han om han måtte tage en svømmetur i søen.  Moren sagde det var i orden, det måtte han godt. Kaj sagde tak og så gik han ned til søen, og badede hele dagen.

Næste morgen gik Kaj igen ned til søen og badede, men så kom der en krokodille, og Kaj dykkede og håbede på at krokodillen forsvandt hurtigt.  Det gjorde den desværre ikke, så kaj blev under vand, for ikke at blive spist. Til sidst kunne kaj ikke holde vejret mere, og han druknede. Efter noget tid gav krokodillen op og forsvandt.

Da det blev aften drog Andrea ud for at lede efter sin søn, for nu havde han været væk længe. Da hun havde ledt efter kaj i lang tid, fandt hun ham endelig, flydende på overfladen af søen. Andrea blev meget glad og tog ham ind i deres hus og satte ham foran pejsen.

Heldigvis kom han til sig selv igen efter et stykke tid, for ænder drukner slet ikke så let.

Et år senere var kaj blevet til en smuk svane, som snart kunne klare sig selv. Han holdt sig altid langt væk fra krokodiller.

En morgen spurgte kaj om han måtte flytte hjemme fra, og det synes Andrea var en god ide. Kaj fløj ud i verden og fik en kæreste. De slog sig ned ved ØsterMølle søen, og de levede lykkeligt til deres dages ende.

Forfattere: Jonas, Mikkel F. Carina fra 4. klasse